050 550 1199
 (ark. klo 8-17)

12/08/2021

Sähkökeskus vaihtui omakotitalon sähköremontissa

Omakotitalon sähkökeskus vaihtui sähköremontissa nykyaikaiseen mittauskeskukseen. Kerromme tässä jutussa miten asiakkaidemme, Ismo Siekkisen ja Teija Leinosen omakotitalon sähköremontti eteni.

Sähkökeskuksen kunto tarkistettiin sähköjärjestelmän tarkastuksessa

Sähköremontin eteminen alkoi siitä, kun kävin tekemässä asiakkaiden omakotitaloon sähkökeskuksen ja koko sähköjärjestelmän turvallisuustarkastuksen. Tarkistin ilman hintaa muun muassa sähkökaapin, sähköjohtojen, pistorasioiden kunnon.

Tarkastuksessa tuli ilmi, että omakotitalossa oli osittain vielä alkuperäisiä sähköasennuksia käytössä. eivätkä sähköt enää muiltakaan osin olleet nykykäytön mukaisia. Ikä oli siis tehnyt tehtävänsä. 

Tämä oli tyypillinen oman aikakautensa omakotitalo. Tuon ajan sähkökeskukset ovat tulleet tiensä päähän ja niistä puuttuu lähes aina nykymääräysten mukaiset vikavirtasuojaukset.

Vanha mittauskeskus ja ryhmäkeskus löysine liitoksineen sisältää aina tulipalon riskin.

Omakotitalon sähköjärjestelmästä puuttui nykyaikainen ryhmäkeskus ja vanha mittauskeskus oli tullut muutenkin käyttöikänsä päähän. Ikä oli siis tehnyt tehtävänsä.

Korjausehdotuksessa sulaketaulu uusiksi

Tarkastuksen jälkeen asiakkailla oli halu saada korjausehdotus sulaketaulun ja sähköjen saneerauksesta. Teimme yhdessä suunnitelman, joka sisälsi lähes koko talon sähköjen saneerauksen. 

Ainoastaan talon laajennusosan puolella oli uudempia sähköjä, mihin tehtiin ainoastaan pienen ryhmäkeskuksen eli jakokeskuksen tarkastukset ja mittaukset. 

Asiakkaat hyväksyivät asiallisen hinnan ja ehdotukseni sähköremontista, niin teimme sopimuksen.

Sähköremontti käyntiin keskuksen purkamisella

Sähkösaneeraus alkoi sovittuna ajankohtana sähkökeskusten purkamisella. Sähköpääkeskukselta katkaistiin virrat, turvallisen sähkötyön takaamiseksi.

Sähköyhtiö kävi tekemässä sähkökatkon ensimmäisenä päivänä, jotta uusi mittauskeskus ja sulakekaappi saatiin käyttöön ulos, talon ulkoseinälle. Vanha käytetty metallikaappi, sähkökeskuksen kotelo muut vanhat sähköjohdot, sähkönjakokeskus ja sähkökotelot kannettiin pihalle. 

Sen jälkeenkin tehtiin asentajien toimesta joitakin sähkökatkoja sähköpääkeskuksen sähkötaululta, mutta ne olivat usein paikallisia, kun taloa käytiin huone kerrallaan läpi. 

Koko sähköremontti eteni alusta loppuun suunnitellun aikataulun mukaisesti.

Asiakkaat pystyivät asumaan koko sähköremontin ajan kotonaan

Kun omakotitalon sähköjärjestelmä oli uusittu suunnitelman mukaan, tehtiin lopputarkastus ja mittaukset ja talletettiin pöytäkirja sähkökeskuksen sisäkanteen. 

Tämän jälkeen asiakkaille ”luovutettiin sähkökaapin avain” ja annettiin käytönopastusta uuden sähkökeskuksen käytöstä. 

Koko remontti valmistui neljässä päivässä.