050 550 1199
 (ark. klo 8-17)

Kysy -

Sähkömies vastaa

Askarruttaako sähkötöissä jokin mieltäsi?

Jätä meille kysymyksesi, niin sähkömiehemme vastaa siihen mahdollisimman pian.

Eikö mittauskeskus olekaan sähköyhtiön vastuulla?

Katso Sähkömiehen vastaus videolta:

Millaisia sulakkeita on? Mikä on automaattisulake:

Katso Sähkömiehen vastaus videolta:

Mikä on vikavirtasuoja? Miten se toimii?

Katso Sähkömiehen vastaus videolta:

Miten suojaan sähköjärjestelmän ylijännitteiltä? Mikä ylijännitesuoja on?

Katso Sähkömiehen vastaus videolta:

Kuinka usein palovaroittimen paristot tulee uusia? Riittääkkö pelkkä paristojen vaihto?

Katso Sähkömiehen vastaus videolta:

Mistä tiedän, että sähkömies on luotettava?

Sähkömies vastaa:
Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, onko sähköasentajalla sähköurakointioikeuksia. Voit tarkistaa Tukesin rekisteristä, kenellä Suomessa on oikeus tehdä sähkötöitä. Lisäksi kannattaa varmistaa, onko sähköurakoitsijalla kokemusta vastaavista töistä esim. referenssejä.

Luotettava sähkömies käy arvioimassa kohteen, mikäli kohteeseen ei ole teetetty tarvekartoitusta, työsuunnitelmaa ja urakkarajausta. Luotettavalta toimijalta saat aina kirjallisen tarjouksen, jossa on eritelty kohteessa tehtävät työt tarvittavine työselosteineen. 

Luotettava sähkömies toimii kuluttajansuojalain puitteissa ja noudattaa muutoinkin hyviä asennustapoja. Saneerauskohteissa usein kannattaa tehdä vähän enemmän, niin saa hyvän lopputuloksen.

Voiko vanhan talon sähköistyksille tehdä jotain?

Sähkömies vastaa:
Sähköistys voidaan uudistaa talon iästä riippumatta. Uudistamisen tarve tulee yleensä 25-35 vuoden jälkeen.

Sähköurakoitsija uusii johdotuksen tarpeen mukaiseksi, sähkökalusteet nykyaikaisiksi ja sähkökeskuksen tai -keskukset nykymääräysten mukaisiksi. Johdotukset uusitaan jo olemassa oleviin sähköputkiin mahdollisuuksien mukaan tai vaihtoehtoisesti pinta-asennuksena.

Voinko todella säästää sähkölaskuissa?

Sähkömies vastaa:
Sähköurakoitsija uusii remontin yhteydessä sähkölämmitteisen talon lämmittimet ja lämmityksen termostaatit sekä valaistusta.

Nykyaikaiset LED-valaisimet kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin vanhat hehkulamput tai loisteputki- ja halogeenivalaisimet.

Uudet sähkölämmittimet ja digitaaliset termostaatit ovat energiatehokkuudeltaan paljon parempia vanhoihin tasolämmittimiin ja mekaanisiin termostaatteihin verrattuna.

Vanhemmissa saneerauskohteissa sähkörasioista tulee usein vedontunnetta pakkasella. Tämä johtuu puutteellisista sähköputkien tiivistyksistä, jolloin talon korvausilma tulee pistorasioiden kautta. Tähän voidaan usein vaikuttaa sähkösaneerauksen yhteydessä.

Lisäksi saneerauskohteissa monet haluavat samalla aurinkopaneelit katolle, jolloin voidaan parhaiten huomioida kokonaisuus energian säästämiseksi.

Miten voin parantaa kotini turvallisuutta?

Sähkömies vastaa:
Kodin turvallisuutta voidaan parantaa sähköjen osalta huolehtimalla siitä, että sähkölaitteita käytetään siten kuin on tarkoitettu. Lisäksi on tärkeää huolehtia, että kiinteät sähköasennukset ovat kunnossa.

Uudemmissa kohteissa sähköasentaja tarkistaa, että sähkökalusteet eli pistorasiat, kytkimet ja valaisimet ovat ehjiä. Vanhemmissa kiinteistöissä esimerkiksi 1980-luvulla asennettuja sähköjä kannattaa tarkistaa laajemmin ja kokonaisvaltaisemmin johtuen sähköistyksen elinkaaresta. Useilla sähköistyksen osilla on suunniteltu laskennalliseksi käyttöiäksi 25-35 vuotta, minkä jälkeen riskit vahingoille kasvavat.

Sähköurakoitsijan työssä tämä näkyy siten, että usein vanhemmista kohteista löytyykin ongelmia ja “läheltä piti” -tilanteita sulaneine johtimineen/liittimineen. Tässäkin pätee “parempi ennemmin kuin myöhemmin”, eli sähköistys kannattaa uusia ajoissa vastaamaan nykyaikaa ja nykyisiä tarpeita.

Mitä hyötyä sähkösuunnit-telusta on?

Sähkömies vastaa:
Sähkösuunnitelma on aina sähköurakoitsijan työtä ja toteutusta helpottava osa-alue. Uudiskohteita ei yleensä toteuteta ilman suunnitelmaa, koska rakentaminen on luvanvaraista ja lupaehdoissa sähkösuunnitelma on yleensä edellytys rakennusluvalle.

Saneerauskohteissa jo olemassa oleva suunnitelma/sähköpiirustus helpottaa kohteen kartoitusta sekä sähköjen saneeraussuunnitelman tekoa. Toki kaikista kohteista sähkökuvia ei ole olemassa, ja silloin sähkösuunnitelma/piirustus kannattaa tehdä viimeistään sähköjen saneerauksen yhteydessä. Ajan tasalla oleva sähköpiirustus helpottaa kiinteistön ylläpitoa ja huoltoa sekä asunnon myyntiä.

Paljonko sähköasennustyö maksaa?

Sähkömies vastaa:
Sähköasennuksille on aina määriteltävä hinta. Sähköasennukset eivät perinteisesti ole halvimpia töitä. Alalla villinä käytäntönä on ollut, että sähköurakoitsijat ovat määritelleet tuntihinnan, ja tavarat on hinnoiteltu menekin mukaisesti tietyllä katteella. Tämä on usein aiheuttanut kuluttajalle päänvaivaa sen suhteen, paljonko remontille tulee loppuhintaa.

Kuluttajansuojalaki määrittää, että kuluttajalle on ensisijaisesti annettava kokonaishinta veroineen. Mikäli kyseessä on laajempi kokonaisuus, kannattaa aina vaatia kokonaishintaa urakkarajauksen ja työselosteen kanssa, muutoin loppulasku saattaa yllättää. 

Mikäli kiinteistöllä on ikää yli 30 vuotta, suosittelen valitsemaan sähköurakoitsijan, joka pystyy toteuttamaan tarvekartoituksen ja tekemään sen pohjalta asiallisen saneeraussuunnitelman ja antamaan kokonaisurakan urakkarajauksen ja työtapaselosteen kanssa.

Kannattaako sähkömuka-vuuteen panostaa?

Sähkömies vastaa:
Usein sähkömukavuuteen panostaminen on panostamista myös turvallisuuteen.

Uudistamalla sähköistys nykyaikaiseksi tehdään myös hyppy turvallisuuden suhteen. Uudistettujen sähköjen pitää noudattaa nykyisiä sähköturvallisuusvaatimuksia, jotka ovat huomattavasti tiukempia kuin menneinä vuosikymmeninä.

Olenko vastuussa taloni huonosta sähköistyksestä, jos myyn sen?

Sähkömies vastaa:
Määräysten mukaan kiinteistön omistaja vastaa kiinteistön sähköjen turvallisuudesta ja sähköasentaja vastaa asennusten määräystenmukaisuudesta ja toteutuksesta. 

Asunnon myyntiin liittyy monenlaisia vastuita ja ennakkotapauksia. Hankala tilanne tulee, mikäli talon myyjä on tiennyt sähköissä olevan jotain riskejä/ongelmia eikä ole näistä ostajalle maininnut. Talon ostaja voi myöhemmin hakea niistä korvauksia jopa oikeusteitse. 

Suosittelen mieluummin pelaamaan varman päälle ja laittamaan ajoissa sähköt kuntoon, niin ei tarvitse pelätä vahinkoja eikä myöhempiä korvausvaatimuksia.

Myyn taloani. Tuoko sähköistyksen kuntotarkastus kodilleni lisäarvoa?

Sähkömies vastaa:
Sähköurakoitsijan tekemä tarkastus itsessään ei tuo lisäarvoa asunnon myyntiin, jos tarkastuksessa ilmenneitä ongelmia ei korjata.

Jos tarkastuksessa löytyy ongelmia ja todetaan sähköistyksen olevan jo iältään riskitekijä, saattaa tarkastus vaikuttaa jopa alentavasti asunnon arvoon.

Suosittelisin silloin laittamaan sähköistyksen kuntoon ennen myyntiä tai vaihtoehtoisesti antamaan ostajalle todellisen tiedon sähköjen kunnosta. Sähköjen uusiminen tuo useimmiten lisäarvoa asuntoa myydessä.

Haluaisin olla ekologisempi. 
Mitä minun kannattaa tehdä?

Sähkömies vastaa:
Mikäli asut yli 30 vuotta vanhassa omakotitalossa, niin kannattaa pyytää asiantuntijamme paikalle tekemään ns. tarvekartoitus, johon voi liittyä sähköjen turvallisuustarkastus sekä sähkön käytön/tuoton arviointi. Sähköä voidaan tuottaa esimerkiksi aurinkovoimalan avulla.

Kotini on jatkojohtoja pullollaan. 
Mitä voisin tehdä?

Sähkömies vastaa:
Sähkösaneerauksen yhteydessä sähköasentaja voi lisätä pistorasioiden määrää niin, ettei jatkojohdoille ole enää tarvetta. Pistorasioita on vanhoissa omakotitaloissa yleensä liian vähän, sillä nykyään sähkölaitteita on enemmän kuin vaikkapa 30 vuotta sitten.

Jatkojohtoja ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön, ja niiden käyttö voi aiheuttaa ylikuormitusta sähköjärjestelmälle.

Kotini valaistus ja katkaisimet ovat rumia ja pilaavat sisustuksen. Mikä avuksi?

Sähkömies vastaa:
Tyypillisesti vanhemmissa omakotitaloissa sähkökalusteet ovat iän myötä kellastuneet ja kuluneet, eikä aikakauden tyylikään välttämättä miellytä silmää.

Vanhemmissa kiinteistöissä on usein tarvetta kokonaisvaltaiselle sähköjen saneeraukselle nykypäivän tarpeiden ja vaatimusten mukaiseksi. Sähkösaneerauksen yhteydessä valaistus ja sähkökalusteet, kytkimet mukaan lukien, voidaan valita nykypäivän tyylin ja sisustuksen mukaisesti.

Sulakkeet palavat jatkuvasti. 
Onko se vaarallista?

Sähkömies vastaa:
Sulakkeiden jatkuva palaminen kertoo useimmiten akuutista ongelmasta sähköjärjestelmässä. Sulakkeen palamisen aiheuttaa oikosulku tai ylikuormitus tietyllä sulakeryhmällä tai sulakkeella. Jos palaneen tilalle vaihdettu sulakekin palaa pian, on syytä pyytää ammattilainen paikalle selvittämään syy.

Lisätietoa sulakkeista löydät artikkelistamme täältä.

Onko totta, että lain mukaan sähkötöitä saa tehdä vain alan ammattilainen?

Sähkömies vastaa:
Tavallinen sähkönkäyttäjä saa säädösten mukaan tehdä vain erikseen määriteltyjä pieniä käyttötoimenpiteitä ja sähkötöitä.

Itse tehtäviä sähkötöitä ovat esim. tulppasulakkeen vaihto, valaisimen polttimon vaihto, vikavirtasuojan toiminnan testaus ja valaisinpistotulpan asennus. Muut työt saa tehdä vain sähköalan ammattilainen eli sähköasentaja

Milloin sähköjärjestelmä tulee uusia?

Sähkömies vastaa:
Sähköjärjestelmän eri osa-alueille on määritelty tekniset elinkaaret sähkötietokortistossa. Elinkaaret vaihtelevat sähköjärjestelmän osa-alueesta riippuen 20-40 vuoden välillä. 

Pelkkää elinkaarta ei kuitenkaan ole syytä tuijottaa, vaan on hyvä tehdä tietyin välein sähköjärjestelmälle turvallisuustarkastus, jossa sähköurakoitsija tekee selvityksen sähköjärjestelmän nykykunnosta ja antaa korjausehdotuksen havaituista puutteista.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Lähetä meille kysymyksesi, niin sähkömiehemme vastaa mahdollisimman pian. Saatamme julkaista kysymyksesi nimettömänä verkkosivuillamme.