050 550 1199
 (ark. klo 8-17)

16/02/2021

Sulake palaa, mitä silloin pitäisi tehdä?

Sulake palaa, jos talon sähköjärjestelmä kuormittuu liikaa tai käytettävä sähkölaite on viallinen. Palanut sulake vaihdetaan samankokoiseen uuteen sulakkeeseen. Normaalin vanhanmallisen tulppasulakkeen voi vaihtaa itse. Keskukseen kiinteästi asennetun automaattisulakkeen käyttö on helppoa, mutta sen vaihto on ammattilaisen työtä.

Kodin turvalaitteet -Sulake

Mikä on sulakkeen tehtävä?

”Sulake on virtapiirissä oleva turvalaite. Se suojaa sähkön käyttäjää tapaturmavaaralta, jos sähkölaite ylikuormittuu tai siihen tulee muu sähkötekninen vika, joka aiheuttaa virtapiikin järjestelmässä. Sulake suojaa myös sähköjohtoa ylikuormituksen aiheuttamalta lämpenemiseltä ja estää näin mahdollisen tulipalon.”  Wikipedia

Sulakkeet sijaitsevat talon sähkökeskuksessa. Tämän vuoksi sähkökeskusta kutsutaan usein sulaketauluksi.

Sulakkeen mitoitus tehdään talon sähkösuunnittelussa. Mitoitusta ohjaa sulakkeen mitoitustaulukko. Tässä sulakkeen mitoitus laskurissa sulakkeen kautta kulkeva nimellisvirta määrittelee sulakkeen koon. Sulake koot määritellään aina kyseisen virtapiirin käyttötarkoituksen mukaan.

 Usein kuitenkin törmää vanhojen talojen sähköjärjestelmissä tilanteisiin, joissa sulakkeen antama suoja on riittämätön. Siellä saattaa olla esim. ketjutettuna liian monta sähköpistettä. Lisäykset ovat toteutettu usein alkuperäisen asennuksen jälkeen sähkön tarpeen lisääntyessä. Ketjutetuissa lisäyksissä saattaa syntyä jännitteen alenemaa, joka estää sulakkeen palamisen ylikuorman syntyessä alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Monessa kohteessa johdotuksen eristeet ovatkin jo silminnähden sulaneet ja kärsineet lämpövaurioista.

Sulakkeiden lisäksi sähkökeskuksen johdonsuojakatkaisijat, kytkinvarokkeet ja vikavirtasuoja turvaavat talon sähköjärjestelmän käyttäjän turvallisuutta.

Erilaiset sulakkeet

Talon tai kiinteistön sulaketaululla on erilaisia sulakkeita. Niitä on muun muassa kahvasulake, automaattisulake ja tulppasulake eli perinteinen keraaminen sulake. Näiden sulakkeiden koot on suunniteltu käyttötarkoituksen mukaan.

Tyypillisimmät sulakekoot sulaketaululla ovat 10A ja 16A. Tämä A tarkoittaa ampeeria, eli käytännössä sitä monenko ampeerin virran kyseessä oleva sulake kestää. Varsinaiset pääsulakkeet ovat järeämpiä ja niitä on yleensä kolme. Pääsulake on omakotitalossa kooltaan tyypillisesti 25A tai 35A sulake.

Esimerkiksi normaalin makuuhuoneen pistorasioille ja valaisimille riittää yleensä pienempi 10A sulake, kun taas vaikkapa sähköuunille kulkevassa virtapiirissä johdon paksuus on järeämpi ja käytössä on usein 16A sulake.

Talon sähköjärjestelmässä voi olla myös pienempiä erikoissulakkeita. Esimerkiksi valonhimmennin voi olla varustettu lasiputkisulakkeella. Lasiputkisulaketta ei ole yleensä varsinaisella sulaketaululla.

Uudemmissa keskuksissa sulakkeet ovat korvattu johdonsuoja-automaateilla pääsulakkeita lukuun ottamatta. Vikavirtasuojat eli vikavirtasuojakytkimet ja johdonsuojat eli johdonsuoja-automaatit ovat toiminnaltaan automaattisia vikatilanteen sattuessa. 

sulake johdonsuoja-automaatti

Kuva: johdonsuoja-automaatti

Mistä tietää,
että sulake on palanut?

Yleensä ensimmäinen merkki siitä, että sulake on palanut on se, että käytettävä sähkölaite, kuten kiuas, lattialämmitys tai pistorasia ei toimi. Sulake voi palaa myös kesken käytön ja esimerkiksi valot voivat sammua yhtäkkiä tai pistorasiaan kytketty sähkölaite lakkaa toimimasta.

Ensiksi kannattaa tarkistaa käytettävä sähkölaite. Jos laitteessa tai sen virtajohdossa on ulkoisia vaurion merkkejä, laite kannattaa poistaa heti käytöstä ja korjauttaa ammattilaisella ennen seuraavaa käyttökertaa. Tällainen viallinen sähkölaite polttaa sulakkeen.

Palaneen tulppasulakkeen tunnistaa siitä, että sulakkeen päässä oleva ”merkkinasta” on irronnut kokonaan tai osittain. Tulppasulake on siis keraminen sulake, jota käytetään vanhojen talojen sähkötauluissa.

Nykyaikaisempi automaattisulake on palanut, kun sulakkeen kytkin napsahtaa ”pois päältä”. Tulppamallin automaattisulakkeissa kytkin ponnahtaa ylös ja kiinteissä automaattisulakkeissa kytkin napsahtaa ”off”-asentoon sulakkeen palaessa.

palanut automaattisulake

Kuva: palanut automaattisulake

tulppasulake palanut

Kuva: palanut tulppasulake

Tulppasulakkeen vaihtaminen

Tavallisen tulppasulakkeen vaihdon voi tehdä itse, jos noudattaa sähköturvallisuusohjeita. Sulakkeen vaihto voi olla hengenvaarallista, jos vaihtotyöhön lähtee ilman asianmukaista tietoa ja osaamista.

Miten tulppasulake vaihdetaan?

Varmista ensin, mikä sulake on palanut.

A) Katkaise virta pääkytkimestä, kääntämällä kytkin 0-asentoon.

B) Tarkista, että sulakkeen ulompi osa eli varokekansi on ehjä. Jos varokekansi on rikki, sähköiskun vaara on ilmeinen. Tällaisessa tapauksessa hanki ennen sulakkeen vaihtoa tilalle uusi ja ehjä varokekansi. Voit vaihtaa nyt sulakkeen erityistä varovaisuutta noudattaen.

C) Kierrä sulakkeen varokekansi auki siten, että sulake lähtee sen mukana irti. Jos sulake ei irtoa, älä koske siihen paljailla käsillä vaan kierrä varokekansi takaisin paikoilleen ja yritä uudelleen.

D) Kun sulake on irti, tarkista sulakkeen koko sulakkeen kyljen teksteistä. Sulakkeessa on oltava sama ampeerimäärä. Sulakkeen koon voi tarkistaa myös merkkinastan tai varokepesän pohjakoskettimen väristä. Aseta samankokoinen ja ehjä sulake varokekanteen paikoilleen.

E) Kierrä nyt varokekansi sulakkeineen paikoilleen. Kiristä huolellisesti.

F) Kytke virta takaisin, kääntämällä päävirtakytkin 1-asentoon.

tulppasulakkeen vaihto

Miten automaattisulake vaihdetaan?

Automaattisulaketta ei varsinaisesti vaihdeta. Kun automaattisulake laukeaa, se kääntyy automaattisesti 0-asentoon. Ennen sulakkeen kääntämistä I-asentoon, kannattaa tarkistaa käytettävä sähkölaite. Mikäli sulake palaa heti uudestaan, on syytä kutsua paikalle sähköalan ammattilainen.

Sulakkeen vaidossa huomioitavaa

Sulaketta ei saa koskaan korjata itse. Ja kaikenlainen Tee-Se-Itse sulakkeen langan vaihto, sulakepohjan korjaus, kytkimen vaihto omana työnä on ehdottoman kiellettyä. Sähkökeskuksen asennustyöt ovat aina sähköalan ammattilaisen työtä.

Jos sinulla ei ole sulakkeen vaihtoon oikean kokoista sulaketta, voit asentaa väliaikaisesti 16A sulakkeen tilalle pienemmän 10A sulakkeen. Mutta et koskaan päinvastoin eli 10A sulakkeen vaihtoa 16A sulakkeeseen. Tämä jälkimmäinen voi aiheuttaa tulipalon riskin talossasi.

Automaattisulakkeen palaessa, kytkin käännetään takaisin “on”-asentoon. Jos epäilet automaattisulakkeen olevan rikki, pyydä paikalle sähköalan ammattilainen. Sen vaihtotyö on aina ammattilaisen työtä.

Mitä jos sulake palaa uudestaan,
heti vaihtamisen jälkeen?

Sulakkeen palamisen syy täytyy aina selvittää. Vika voi olla sähkölaitteessa tai joskus kuormitusta on vain yksinkertaisesti liikaa.

Ylikuormitustilanne saattaa syntyä vaikka talon ulkopistorasialla, jos pistorasialta lähtee jatkojohto ja johdon päässä on kaksi autoa lämmityksessä. Jos autoissa on vielä sisätilalämmittimet, kuormitusta on yksinkertaisesti liikaa ja sulake palaa.

Jos sulake palaa kuitenkin heti sulakkeen vaihdon jälkeen uudelleen, tilanne on epänormaali. Tällöin vika on todennäköisesti talon sähköjärjestelmän kiinteissä asennuksissa. 

Tällaisessa tilanteessa paikalle pitää kutsua sähköalan ammattilainen, joka tutkii vian syyn. Jos vikaa ei tutkita, talon sähköturvallisuus on puutteellinen.

Sähkökeskuksen kunto ja talon sähköturvallisuus on aina kiinteistön omistajan vastuulla.

Lähteet: Wikipedia ja Tukes

Varmista, että kotisi sähköjärjestelmä on turvallinen

Fixelin Sähkökartoitus -palvelu auttaa varmistamaan kotisi sähköjärjestelmän toimivuuden ja turvallisuuden.

Tilaa sähkökartoitus

Ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin selvitetään kotisi sähköjärjestelmän todellinen kunto.

    Voit ottaa meihin yhteyttä myös puhelimitse 0505501199. Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 8-17.

     

    Tutustu sähkökartoituspalveluumme