050 550 1199
 (ark. klo 8-17)

18/05/2021

Kolme vanhan talon riskipaikkaa - vältä tulipaloriski sähkökartoituksella

Vanha sähköjärjestelmä voi olla tulipaloriski

Kolme vanhan talon riskipaikkaa ovat, sähkökeskus ja sulakekotelot, johdotus sekä pistorasiat. Jos talon sähköjärjestelmä on yli 30 vuotta vanha, on aika tehdä kuntokartoitus. Sähköjärjestelmän käyttöikä on yleensä 25-30 vuotta. 

Nykyään kodinkoneita ja laitteita on käytössä paljon enemmän kuin menneillä vuosikymmenillä, jolloin vanhan sähkökeskuksen teho ei välttämättä riitä nykyisille kodin laitteille. Samanaikaisesti käynnissä olevat kodinkoneet voivat polttaa sulakkeen. 

Tiesitkö että, kiinteistön tai rakennuksen haltijalla on lakisääteinen velvoite huolehtia sähkölaitteiston riittävästä kunnossapidosta? Lisätietoa asiaan liittyen löydät täältä->

1940–1950-luvun omakotitalot

Talot on rakennettu sodan ja jälleenrakennusajan erityisoloissa. Asennustarvikkeet olivat tuontitavaraa ja kun tuontia rajoitettiin, Suomessa tehtiin sähkötarvikkeita pula-ajan materiaaleista.  

Peruskorjaus on usein tehty 1970–1980-luvulla, ja samassa yhteydessä on uusittu sähköjärjestelmä joko kokonaan tai osittain. Uusitut sähköt ovat kuitenkin jo yli 30 vuotta vanhoja, joten pistorasiat ovat maadoittamattomia ja vikavirtasuojaus puuttuu. 

1960–1970-luvun omakotitalot

Peruskorjaus on tehty 1980–1990-luvulla. Joskus sähköjäkin on uusittu osittain, mutta useimmiten käytössä ovat alkuperäiset, yli 50 vuotta vanhat sähköasennukset. Sisäremonttien yhteydessä on ehkä tehty pieniä muutostöitä ja lisäyksiä sähköjärjestelmään, mutta sähkökeskukset ovat usein alkuperäisiä. Asennukset voivat olla kotitekoisia, niitä on useilta eri vuosikymmeniltä eikä muutoksista ole mitään dokumentteja.

1980–1990-luvun omakotitalot

Sähköjärjestelmä on yleensä alkuperäinen. Sisäremontin yhteydessä on uusittu sähkökalusteita remontoiduilta alueilta, esimerkiksi keittiössä tai kylpyhuoneessa. Johdotus on usein jätetty alkuperäiseksi, eikä esimerkiksi vikavirtasuojausta ole otettu käyttöön, koska se olisi vaatinut isommat muutokset myös sähkökeskukseen. 

Käytössä saattaa olla kattolämmitys, ja osa lämmityselementeistä on rikkoutunut ja korvattu seinäpattereilla. 

Riskipaikka 1: sähkökeskukset ja sulakekotelot

“Vanhat automaattisulakkeet ovat paljon parempia kuin nykyaikaiset”

“Kyselin sähkömieheltä keskuksesta ja hän sanoi, ettei sitä tarvitse uusia”

“Hyvin se on toiminut eikä sulakkeita ole palanut kuin tosi harvoin”

Sähkökeskusten tekninen käyttöikä on Sähkötietokortin mukaan keskimäärin 30 vuotta. Liitosten löystyminen, komponenttien kuluminen, haurastuminen ja hapettuminen johtavat kohonneeseen tulipaloriskiin. 

Kun vanhempaan sähköjärjestelmään tehdään lisäyksiä tai isompia muutoksia, täytyy asennuksiin soveltaa nykyisiä määräyksiä. Nykymääräykset vaativat esimerkiksi maadoitusjohtimet ja vikavirtasuojakytkimet. Vikavirtasuojakytkin suojaa sähköiskulta, jos kosketetaan vahingossa esimerkiksi viallista sähkölaitetta tai jatkojohtoa, joissa on jännite. Uuden sähkökeskuksen vikavirtasuojalaite katkaisee sähköt automaattisesti, jos se havaitsee vuotovirtaa.

Riskipaikka 2: johdotus

“Mitä johdotukselle muka tapahtuu?”

“Eihän johdot seinien sisällä miksikään mene.”

“Ei johtoja sinne seinien sisälle saa kuitenkaan uusittua.”

Johtojen eristeet haurastuvat ajan myötä lämpötilan vaihtelun ja ylikuormituksista johtuvan kuumenemisen takia.  Ylikuormitus saattaa johtua käyttötarkoituksen muuttumisesta. 1980-luvulla kodeissa ei ollut pyykinpesutornia, astianpesukonetta tai kotiteatteria, joten sähköjärjestelmä ei vastaa enää tämän hetken vaatimuksia. 

Makuuhuone, jossa on alun perin ollut vain yövalaisin ja kattolamppu, onkin nykyään tietokoneella, tulostimella ja muilla laitteilla varustettu kotitoimisto. Jatkojohdoilla voidaan liittää vanhaan sähköjärjestelmään enemmän laitteita kuin se kestää. 

Sähkösaneerauksen yhteydessä uusitaan johdotus ja lisätään samalla maadoitus, joka mahdollistaa vikavirtasuojauksen käyttöönoton. Johdotus voidaan uusia rakenteita purkamatta. Vasta 1990-luvulla on tullut käytäntö tehdä johdotukset ilman putkitusta seinärakenteiden sisällä, mutta silloin johdotuksissa on aina oltava suojamaadoitus mukana.

Riskipaikka 3: pistorasiat

“Eivät pistorasiat vanhene tai kulu, kun antaa laitteiden olla seinässä kiinni eikä irrottele niitä ”

“Nämähän on ihan oikea sähkömies tehnyt aikanaan. Kyllä ne oikein ja määräysten mukaan silloin tehtiin. Se oli hyvä sähkömies ja vieläpä tuttu”

“Eihän siihen aikaan vaadittu vielä maadoitettuja pistorasioita”

Pistorasioiden käyttöikä on noin 30 vuotta. Kontaktit kuluvat ja löystyvät, vaikka laitteet olisivatkin koko ajan kiinni pistorasiassa. Pistorasian jouset väsyvät ajan kuluessa ja kontaktista tulee huono. Huono kontakti rasian sisällä tai pistotulpan ja rasian välillä voi aiheuttaa kuumenemista, joka saattaa pahimmillaan johtaa tulipaloon. 

Lisäksi pistorasian muovinen kalusteosa voi haurastua ja murtua aiheuttaen sähköiskun vaaran.  Jos pistorasian muovi on mustunut, sulanut tai haljennut, on syytä kääntyä pikaisesti sähkömiehen puoleen. 

Pistorasioiden ikääntymiseen liittyy myös visuaalinen haitta. Vanhat sähkökalusteet ovat usein kellastuneet UV-säteilyn ja käytön takia.  

Mietityttääkö sähköasiat?

Ota meihin rohkeasti yhteyttä, katsotaan yhdessä kuinka voisimme olla avuksi. Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 8-17.

Soita meille 0505501199

Tai jätä yhteydenottopyyntö

    Tutustu sähköremontteihimme täällä ->