050 550 1199
 (ark. klo 8-17)

19/05/2021

Valaistuksen uusiminen osana sähköremonttia

Valaistuksen uusiminen on usein ajankohtaista sähköremonttia suunniteltaessa, sillä viihtyisän ja nykyaikaisen kodin sisustuksessa valaistuksella on suuri merkitys. Valaistuksen suunnittelu voi tuntua kuitenkin hankalalta, jos siitä ei ole aiempaa kokemusta. Keräsimme avuksesi muutamia vinkkejä mitä kannattaa ottaa huomioon, jotta valon määrä, valaisimien sijoittelu ja valon lämpötila vastaisivat tarpeitasi.

Sähköremontin yhteydessä huomioimme myös valaistuksen

Jos valaistusta ei ole lainkaan suunniteltu, valoa ei välttämättä tule riittävästi tai sitä on väärissä paikoissa. Toimivassa valaistuksessa valoa on tilan ja tarpeen mukaisesti, valo on tasaista eikä se häikäise. Valaistuksen uusiminen ja valaisinten tarvitsema johdotus huomioidaan sähköremontissa siten, että valaisimet on mahdollista sijoittaa halutuille paikoille. Suunnittelemme yhdessä myös valokatkaisimien paikat, jotta niitä saadaan riittävästi ja oikeisiin kohtiin.

Valaistus eri tiloissa - millaista valoa kaipaat kotisi eri tiloihin?

Valaistukselta vaaditaan erilaisia asioita eri tiloissa. Keittiössä ja kodinhoitohuoneessa tarvitaan työtasoille riittävästi valoa, saunassa puolestaan tunnelmallista ja himmeämpää valoa. Oleskelutilojen valaistuksessa tärkeää on muunneltavuus - elokuvailtaan tarvitaan erilaista valaistusta kuin vaikkapa perhejuhliin. 

Vanhemmissa taloissa ja asunnoissa on tyypillistä, että keskellä huonetta on paikka yleisvalaisimelle, jolloin valon määrä jakautuu epätasaisesti eikä sitä ole tarpeeksi. Yleisvalo ei yksin riitä, vaan tarvitaan myös muita valoja, kuten kohdevalaisimia sekä luku- ja työskentelyvaloja. Eteistilat, käytävä tai portaikko voivat olla hämäriä, mutta sähköremontin ja valaistuksen uusimisen myötä valaistusongelmaan löytyy ratkaisu. 

Riittävä valaistus tuo viihtyisyyttä

Riittävällä valaistuksella saadaan viihtyisyyttä kodin tiloihin.

Mistä valoa halutaan ohjata?

Onko valokatkaisijoita ja valonsäätimiä riittävästi tai haluatko vaihtaa niiden paikkaa?

Katkaisija kannattaa sijoittaa sellaiseen kohtaan, jossa sitä käytetään eniten. Usein vanhojen talojen valokytkimet ovat epäkäytännöllisesti huoneen yhdessä päädyssä, jolloin kertyy turhia askelia. 

Millaisia valaisimia tarvitset?

Valaisimen valinnassa on otettava huomioon tilan vaatimukset. Saunassa, pesutiloissa ja pihalla valaisinten on kestettävä kosteutta ja lämpötilan vaihtelua. Sisätiloissa huoneen koko ja korkeus vaikuttavat kattovalaisimen valintaan. 

Epäsuora ja suora valo

Epäsuora valo valaisee tilaa jonkin muun pinnan, esimerkiksi seinän tai katon kautta, ja sillä luodaan häikäisemätöntä valaistusta. Yleisvalaistuksen voi toteuttaa epäsuoralla valolla, jolloin saa yhtenäisemmän valaistuksen. Epäsuoraa valoa voidaan käyttää yleisvalaistuksen lisäksi vaikkapa tehosteseinien korostamiseen joko seinävalaisimin tai led-nauhalla. Valonauhaa voidaan sijoittaa makuuhuoneessa tai keittiössä kaappien yläpuolelle, sokkelitilaan tai katonrajaan. Led-nauhaa voidaan hyödyntää kylpyhuoneessa esimerkiksi peilin valaisemisessa siten, että valo tulee peilin takaa tai sivuilta. 

Spotit ja profiilivalaisimet

Spottimaisilla valoilla voidaan kohdistaa valaistusta tiettyyn paikkaan, profiilivaloilla valonlähde on huomaamattomampi. Spoteilla valoa saadaan kohdistettua juuri sinne, missä sitä tarvitaan. Spotit ovat suosittuja muun muassa kylpyhuoneessa ja saunassa.

Työskentelyvalot

Keittiössä ja kodinhoitohuoneessa tarvitaan työskentelyyn tarpeeksi valoa. Keittiön työskentelyvalo voidaan toteuttaa esimerkiksi yläkaappien alla kulkevalla led-nauhalla tai spottivaloilla.  

Värilämpötilat 

Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä. Useimmissa kotikäytössä olevissa valaisimissa kelvin-arvot vaihtelevat 2700 ja 4000 välillä. Pieni luku tarkoittaa kellertävää väriä, suurempi luku valkoisempaa valoa. 

Värilämpötila on makuasia, useimmiten tunnelmavalot ovat lämminsävyisiä ja työskentelyvalot puhtaan valkoisia. Samassa kodissa voi olla erilaisia värilämpötiloja eri tiloissa, esimerkiksi keittiössä ja kodinhoitohuoneessa on neutraalia valkoista (4000 K) ja olohuoneessa ja makuuhuoneessa lämpimän valkoista (3000 K) valoa. Suositeltavaa on käyttää kuitenkin yhdessä tilassa samaa värilämpötilaa, ettei kokonaisuudesta tulisi levotonta. 

Kun tilaat meiltä sähkökartoituksen, ammattilaisemme auttaa sinua mielellään myös valaistuksen suunnittelussa.

Käytämme remonttien yhteydessä laadukkaita ABB- sähkökalusteita, joiden valokytkimet ja valonsäätimet sopivat hyvin nykyaikaiseen ja skandinaaviseen kotiin. Sisä- ja ulkokäyttöön valikoimastamme löytyy mm. AIRAM ja ENSTO valaisimia.

Olisiko aika tehdä sähkökartoitus?

Ota meihin rohkeasti yhteyttä, katsotaan yhdessä kuinka voisimme olla avuksi. Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 8-17.

Soita meille 0505501199

Tai jätä yhteydenottopyyntö