Kysymys sähkömiehelle:
Terve
Mikrouunimme alkoi yhtäkkiä piippaamaan omiaan, ja sen sisävalo paloi vain himmeästi. Samoin päällä olleet pyykki- ja astianpesukoneet pysäyttivät ohjelman kesken, mutta käyttöpaneeleihin tuli valot. Selvisi että talon ulkoseinällä olevasta sähkökaapista oli yhden vaiheen pääsulake lauennut. Silti siis noille laitteille tuli ainakin jonkinlainen virta. Talo on muutaman kuukauden vanha puutalo, ja rakennuttajan mukaan sähkötarkastus oli ok. Voiko silti jossain kytkennässä olla vika, tai voiko johtua jostain viallisesta laitteesta. Mitä kautta virtaa voi tulla, vaikka sulake oli lauennut siitä vaiheesta?
Sähkömies vastaa:
Hei,
Kiitos kysymyksestä.
Kertomanne perusteella ongelma voisi viitata nollavikaan. Toki ainahan on mahdollista että kytkennät ja ryhmät ovat sekaisin, mutta silloin käyttöönottotarkastuksessa olisi ongelman pitänyt tulla ilmi. Muutaman kuukauden ikäisessä puutalossa kannattaisi pyytää sähköasennukset tehnyt yritys paikanpäälle tarkistamaan tilanne.
Terveisin
Sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Irroitin Playstation 4 konsolin tulpan jatkojohdosta. Sain samalla pienen sähköiskun/napsun. Onko tuo elimistölle vaarallista? Palovammoja ei tullut, mutta pitääkö olla huolissaan?
Sähkömies vastaa:
Hei,
Aluksi on hyvä tietysti varmistaa, että pistotulppa ja pelikonsolin virtajohto ovat ehjiä, ja tarvittaessa hankkia uusi virtajohto tilalle. Saamasi pieni räpsäys kuulostaisi kuitenkin enemmän staattiselta sähköiskulta, millaisen voi saada ihan vaikka vaatteita pukiessa.
Kodin sähköverkosta saatava sähköisku tuntuu aivan erilaiselta kuin staattinen sähköisku. Sähköverkon vaihtojännitteestä saadun sähköiskun tuntemukset ovat yksilöllisiä, mutta sellaisen kokeneena voin itse ainakin sanoa, että siitä ei voi erehtyä. Kipu jäi virran sisäänmenokohtaan pitkäksi aikaa ja koko käsi oli turrana hetken aikaa.
Ns. oikean sähköverkosta saadun sähköiskun jälkeen on aina suositeltavaa käydä lääkärissä.
Terveisin
Sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Hei.
Minua huolettaa, kun edellisessä vuokra-asunnossani kastelin huonekasvia ja samalla vettä kaatui myös jatkohohdon pistorasioiden päälle (niihin reikiinkin). Unohdin koko asian, mutta nyt asia tuli mieleeni. Voiko vesi tehdä pistorasian sisällä jotakin vahinkoa? Onko tulipalo-/sähköiskuvaaraa seuraavalla asukkaalla, kun käyttää?
Sähkömies vastaa:
Hei!
Vesi voi aiheuttaa oikosulun, joka polttaa/laukaisee sulakkeen. Tai vaihtoehtoisesti laukaisee vikavirtasuojakytkimen, mikäli sellainen on.
Pienet vesimäärät ovat todennäköisesti jo kuivuneet jatkojohdon sisältä, mikäli olet jo toisessa asunnossa.
Terveisin Sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Vanhassa talossa kaikki pistorasiat ovat 10a sulakkeen takana paitsi liesi. eli kaikista talon pistorasioista voi ottaa yhteensä 2300W voiko asialle tehdä mitään edullisesti? Esim jakaa eri huoneet eri sulakkeisiin..
Sähkömies vastaa:
Hei, kuulostaa todella vanhalle ja mahdollisesti vaaralliselle. Kohde pitäisi kartoittaa paikanpäällä, jotta voisi suunnitella mahdollista toteutusta.
Tarkennan vielä, että onko kysymys omakotitalosta?
Jos on, niin kyseisen tyyppisessä kohteessa ovat usein alkuperäiset sähköt ja mikäli siellä on 10A tulppasulake, niin nykyisellä sähkönkäytöllä se kuormittuu yli huomattavasti suunnitellusta. Tällöin johdotus lämpenee huomattavasti ja jopa eristeet saattavat sulaa johtimista. Jo tämä aiheuttaa palovaaran. Lisäksi ei tarvita kuin yksi ajansaatossa löystynyt liitos, niin palovaara on ilmeinen.
Laitatko yhteystietosi, niin asiantuntijamme voi olla sinuun suoraan yhteydessä ja kartoittaa tilanteen tarkemmin.
Terveisin
Sähkömies / Fixel Oy
Kysymys sähkömiehelle:
Moikka! Minulla on kotona peli-setuppi. Nyt kahden kuukauden aikana hiirimattoni ja hiireni hiiritassut ovat tuntuneet hirmu sähköisiltä. Miten pääsen eroon sähköstä? Olen kuullut, että esimerkiksi voisin ”groundata” itseni koskemalla pc:n power supply-juttuun, mutta miten pääsen silti eroon staattisesta sähköstä hiirimatosta/hiirestä ? Se vaikeuttaa pelaamista ihan hullun paljon ja aiheuttaa joskus sen, että hiireni esimerkiksi lakkaa toimimasta hetkeksi staattisen sähkön takia. Kiitos jos vastaatte :(!
Sähkömies vastaa:
Moi,
Kuulostaa visaiselta ongelmalta.
Aluksi kiinnittäisin huomiota vaatteisiin. Tietyt vaatteet aiheuttavat staattista sähköä. Markkinoilta löytyy antistaattisia vaatteita. Toiseksi varmistaisin, että talon sähköjärjestelmä on maadoitettu. Vanhemmissa kiinteistöissä voi olla myös ns. nollattuja pistorasioita, nämä eivät välttämättä toimi samalla tavalla kuin oikein maadoitettu. Mikäli ongelma vielä näiden asioiden jälkeen häiritsee, niin on mahdollista hankkia teolliseen kokoonpanoon tarkoitettuja maadoitettuja alustoja sekä työpöydälle, että lattialle. Nämä maadoitetaan samaan potentiaaliin tietokoneen rungon kanssa. Nämä eivät toimi, mikäli talon sähköt eivät ole maadoitettuja.
Terveisin
Sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Mikä on alalla standardia sähkön käyttöönottopöytäkirjan suhteen. Ymmärtääkseni sähkön käyttöönottopöytäkirja kuuluu aina tehdä uusien sähköasennuksien yhteydessä. Onko standardia, että sähkön käyttöönottopöytäkirja kuuluu uuden sähkö asennuksen tarjoukseen, vai pitääkö sen hinnasta aina sopia erikseen?
Sähkömies vastaa:
Hei!
Uusissa sähköasennuksissa täytyy tehdä käyttöönottotarkastus ja pöytäkirja.
Nämä eivät ole asiakkaan valittavissa ostaako niitä vai ei.
Selvensikö tämä vastaus kysymystäsi?
Terveisin
Sähkömies
Fixel Oy
Hei,
Voinko kysyä vielä tarkentavan kysymyksen:
Eli jos olen saanut tarjouksen sähköasennuksista, voinko olettaa että hintaan kuuluu sähkön käyttöönottopöytäkirja?
Yt. J. H.
Kyllä kuuluu. Urakoitsija ei voi jättää sitä tekemättä.
Terveisin sähkömies Fixeliltä
Kiitos vastauksista!
Meillä on kuitenkin käynyt niin, että urakoitsija väittää sähkön käyttöönottopöytäkirja EI kuuluvan sopimukseen, kun on sovittu uudesta asennuksesta, vaikka olemme olettaneet sen kuuluvan (kuten teidän mukaan voimme).
Saako tämä viesti ketju käyttää ammattilaisena lausuntona ja argumenttina siitä että urakoitsijan kuuluisi tehdä meille käyttöönottopöytäkirja?
Yt.
J. H
Hei,
Tässä ohessa suora lainaus Tukesin sivulta ja siinä vielä linkki samalle sivulle: https://tukes.fi/sahko/sahkoasennusten-kayttoonottovaiheen-tarkastukset
Tässä yhteystiedot STUL ry:n sähköturvallisuuden tekniselle asiantuntijalle: Rousku Henrik 044 293 4409
Kannattaa käyttää virallisena lausuntona Tukesin kantaa tai STUL ry:n asiantuntijan lausuntoa. He ovat riippumattomia tahoja.
Käyttöönottotarkastus
Ennen kuin sähköasennuskokonaisuus tai asennuskokonaisuuden osa otetaan käyttöön, pitää asennuksille tehdä käyttöönottotarkastus ja käyttöönottotarkastuksesta pöytäkirja.
Käyttöönottotarkastuksen tekijän on oltava sähköalan ammattihenkilö.
Käyttöönottotarkastukseen sisältyy silmämääräinen tarkastus ja erilaisia mittauksia ja testauksia. Asennustyön edetessä on suoritettava aistinvaraista tarkastusta, jotta varmistutaan asennusten turvallisuudesta ja asianmukaisuudesta myös rakenteiden sisään jäävältä osalta.
Käyttöönottotarkastuspöytäkirjalle ei ole säädetty määrämuotoa, mutta pöytäkirjasta on käytävä ilmi seuraavat asiat:
- kohteen yksilöintitiedot: mitä on tehty ja missä
- sähkölaitteiston rakentajan ja sähkötöiden johtajan nimi ja yhteystiedot
- selvitys sähkölaitteiston säännösten ja määräystenmukaisuudesta
- sovelletut standardit
- yleiskuvaus käytetyistä tarkastusmenetelmistä
- tarkastusten ja testausten tulokset
- tarkastuksen tekijän allekirjoitus.
Käyttöönottotarkastuspöytäkirja luovutetaan sähkötyön tilaajalle.
Vähäisiksi katsottavista töistä, kuten yksittäisen asennuskalusteen vaihdosta tai lisäyksestä, ei edellytetä käyttöönottotarkastuspöytäkirjaa. Tarkastustulokset on kuitenkin tarvittaessa luovutettava tilaajalle.
Terveisin
Sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Hei!
Kysymykseni on yksinkertainen:
Kuinka muuttaa yksivaihe kolmivaiheeksi?
Sähkömies vastaa:
Hei,
Onko kysymys omakotitalosta vai muusta kiinteistöstä?
Omakotitalossa tarvitsee selvittää sähkönjakeluyhtiön kautta kuinka muutos onnistuu, mikäli liittymä on yksivaiheinen.
Jos taas kyse on omakotitalon jonkin tietyn sähköpisteen kolmivaiheistamisesta ja kiinteistölle tulee jo kolmivaihe sähkö, niin silloin täytyy uusia johdotus sähkökeskuksen ja sähköpisteen välillä.
Jos kyse on taloyhtiöstä, niin silloin asiaa täytyy selvittää isännöitsijän kautta.
Terveisin sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Vaihdoin vanhaan halogeenivalaisimeen led lamput(3kpl), alkoi välittömästi voimakas sirinä, kun laittoi valot päälle. Eikö ledit sovellu vanhoihin halogeenivalaisimiin?
Laitoin yhden vanhan halogeenin takaisin ja kaksi lediä, sirinä loppui mutta eihän tuo ole enää mitään energiansäästöä mihin led vallankumous perustuu.
Sirinä on niin voimakas, että pakko pitää yhtä halogeenia, onko se ylipäätään turvallista?
Sähkömies vastaa:
Kaikki halogeenivalaisimien virtalähteet eivät sovellu led-käyttöön.
Useimmiten virtalähteet on vaihdettava led-valaisinten päivityksen yhteydessä.
Terveisin sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Miten vanha kattokruunu tulisi kytkeä (valaisimessa kolme samanväristä johtoa ja katossa harmaa, ruskea, sininen ja keltavihreä johto)?
Sähkömies vastaa:
Hei,
Jos kyseessä on vanha kiinteistö, eikä ole aivan varma johdinväreistä, kannattaa kutsua ammattilainen kytkemään valaisin.
Terveisin
Sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Kuluttaako seinäkatkaisijalla tai johtokatkaisijalla oleva valaisin virtaa off asennossa? Kuluttaako off asennossa oleva jatkojohto virtaa? Jos kulutusta on edes hiemankin, haluan tietää mitä se suurinpiirtein on arviolta ja mihin asti virta kulkee.
Sähkömies vastaa:
Hei,
Mikäli roikassa on katkaisija ja se on off-asennossa, niin se tai sen takana olevat laitteet eivät kuluta sähköä.
Terveisin sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Asun Pieksämäellä kerrostalossa 47 m2. Huoneiston,siis käyttöpaikan mittaritaulussa on merkintä
Pääkytkin 1 x 25 A .
Savon Voima Verkko Oy: laskussa on merkintä
Perusmaksu, 1 x 16 - 35 A* . Tällä merkinnällä
saadaan sähkölaskuni perusmaksu niinkin korkeaksi kuin 18,60 €/kk.
Verrattaessä Mikkelissä Etelä-Savon Verkko
kerrostalo huoneisto 60 n2 .
Pääkytkin 1 x 25 perusmaksu on 8,20 €/kk.
Eikö taloyhtiön Pääkytkin ole 35 A siis yhtä kuin 1 käyttöpaikka ja huoneistot kukin 1 käyttöpaikka, ja perusmaksu tulisi olla sen mukainen.
ODOTAN KIINNOSTUKSELLA VASTAUSTA.
Sähkömies vastaa:
Hei,
Tähän varmasti parhaiten osaa vastata juurikin nuo kyseiset sähkön siirtoyhtiöt. Sähkön siirtoyhtiöthän ovat monopoliasemassa alueellaan ja heitä valvoo energiavirasto.
Eri siirtoyhtiöillä on erilaisia liittymäratkaisuja ja erilaiset hinnastot.
Toisella voi esimerkiksi olla edullisempi perusmaksu, mutta korkeampi siirtomaksu. Myös liittymä- ja palvelumaksut voivat olla erilaisia.
Kerrostaloissa tyypillisesti on jokaisella asukkaalla ns. Oma liittymä ja mittari, jolloin jokainen asukas tekee sähköyhtiön kanssa oman liittymäsopimuksen oman kulutussähkönsä osalta. Lisäksi taloyhtiöllä on oma liittymä, josta hoidetaan taloyhtiölle kuuluva sähkön käyttö.
Terveisin Sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Hei
Muutin lokakuussa 2021 sähkölämmitteiseen paritaloon ja myynti-ilmoituksessa luki, että sähköä menee noin 6000-7000kwh vuodessa. Myös kaikki arviot sanovat samaa. Nyt kun rupesin laskemaan, niin minulle tuli toi 7000 täyteen jo loka-huhtikuun aikana eli selkeästi tässä on jotain vikaa. Onko todella pieni, 100l vesivaraaja sellainen joka voisi vaikuttaa tähän vai onko jotain muuta, mitä voisi tarkistaa?
Sähkömies vastaa:
Hei,
Todennäköistä on, että eri ihmisillä on erilaisia sähkön käyttötottumuksia. Voi olla, että käytät enemmän esimerkiksi lämmintä käyttövettä tai mahdollisesti jokin lattialämmitys/sähkölämmitin on ollut enemmän päällä eli on ollut korkeampi lämpötila. Mahdollisesti edellinen on lämmittänyt esim. puilla taloa.
Mikäli kodin elektroniikka esim. taulutelevisio on jatkuvasti päällä sekin nostaa kulutusta.
Mikäli olet käyttänyt kesällä ilman viilentimiä/ilmalämpöpumppua, nekin lisäävät kulutusta.
Mikäli asunnossa on ilmalämpöpumppu, niin kannattaa tarkistaa, ettei se ole automaattiasennossa, jolloin voi olla että lämmität esim. sähköpattereilla taloa ja ilmalämpöpumppu viilentää samaan aikaan.
Terveisin sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Hei.
Asun paritalossa, jossa naapuri laitatti sähköliikkeellä ilmalämpöpumpun puolelleen v.2015. 3/22 hän myi asunnon ja uusi omistaja laittoi toisen pumpun 6/22. 12/22 selvisi, että molemmat pumput on laitettu minun sähkömittariini. Sähkölaskujen tarkastelun jälkeen totesin, että n. 5000kwh nousi sähkölaskuni ensimmäisen pumpun myötä. Uusi naapuri vaatii kohtuullistamista, kun pyydän maksamaan sähköjä 3/22–12/22 ajalta, kun hänen tilaamansa liike asensi uuden pumpun vanhan asennuksen mukaan. Vanha omistaja kertoo, että ilmalämpöpumpun asennusliike on mennyt konkurssiin. Kuka on vastuussa mistäkin? Keneltä voin hakea korvausta, kun sähkölaskua on tullut piikkiini pitkän aikaa.
Sähkömies vastaa:
Hei,
Asunnon haltija on viimekädessä vastuussa sähköjen asianmukaisuudesta.
Tapaus on selvästi juridinen ja kannattaa ottaa lakimieheen yhteyttä.
Terveisin sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Onko tulppasulake mielestäsi epävarmempi kuin automaatti?
Sähkömies vastaa:
Hei,
Kiitos kysymyksestä. Vastaan mielelläni ihan faktapohjalta, kun mielipiteellä ei oikeastaan näissä ole merkitystä.
Kysymyksesi on hyvin laaja ja alla hieman avattuna siihen jotain.
Ei tulppasulaketta ja johdonsuoja-automaattia kannata vertailla luotettavuuden/epäluotettavuuden suhteen. Tulppasulake on vanha keksintö ja johdonsuoja-automaatti on uudempi, kuitenkin jo vuosikymmeniä vanha keksintö sekin.
Nykyisten standardien ja vaatimusten aikakaudella on siirrytty omakotitaloissa johdonsuoja-automaatteihin niiden modulaarisen rakenteen ja helpon uudelleen virittämisen takia. Lisäksi etuna on se, että ei tarvitse huolehtia monenlaisia ja erikokoisia vara sulakkeita. Toki keskusten ulkonäkökin on parantunut, tämä tietysti on myös makuasia.
Suojaustasolla taas nykyisten standardien mukaiset keskukset ja asennukset ovat huomattavasti kehittyneempiä vanhempiin tulppasulake keskuksiin verrattuna. Esim. nykyisin vikavirtasuojaus on pakollinen uusissa asennuksissa ja tämä taas on oikeastaan ainoa henkilöä suojaava suojalaite.
Tulppasulakkeillekin on kuitenkin paikkansa. Niitä käytetään yhä esim. kiinteistön pääsulakkeina ja tämä on useimpien verkkoyhtiöiden vaatimus. Tämä taas juontaa siihen, että sen pitää olla vaihdettavissa vikatilanteessa ilman verkkoyhtiön puolelta tehtävää katkoa ja lisäksi sillä pitää pystyä erottamaan kiinteistö tietyissä vikatilanteissa sähköverkosta luotettavasti ilman kärjen kiinnihitsautumisen vaaraa.
Pääsulakkeen tehtävä on kuitenkin suojata käytännössä vain keskuksen sisäinen johdotus ja mahdollinen keskusten välinen johdotus, jos seuraava keskus on kytketty suoraan kiskolle pääsulakkeiden taakse.
Pääsulakkeiden antama suojaus ja sen tarkoitus on erilainen kuin johdonsuoja-automaateilla ja vikavirtasuojakytkimellä toteutettu ryhmien suojaus.
En tiedä saitko vastausta kysymykseesi ylläolevassa vastauksessa, mutta mikäli asia jäi askarruttamaan, niin tarkentamalla kysymystä siihen on helpompi vastata.
Terveisin sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Kiinteistöstä katkaistu sähköt laskujen takia yli 10 vuotta sitten. Nyt uusi omistaja ottaa uuden sähköliittymän olemassa oleville kaapeleille. Mittauspöytäkirja tehty. Onko muuta huomioitavaa ennen sähkölaitokselle menoa?
Sähkömies vastaa:
Hei,
Kannattaa olla suoraan sähköverkkoyhtiöön yhteydessä. Näissä on hieman eroja eri sähkölaitosten välillä.
Terveisin sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Myin omakotitalon pikkuisen vajaa 5 vuotta sitten. Nyt paljastui että sähköpöytäkirjan tehneelle sähkärillä ei luvat olleet enään voimassa. Tekijä on jo kuollut etten pysty selvittämään asiaa hänen kanssaan. Olenko velvollinen kustantamaan uuden tarkastuksen. Huijatuksi tullut.
Kiitos vastauksesta
Sähkömies vastaa:
Hei.
Kyseessä on hyvin ikävä tapaus.
Tapausta enempää tuntematta tässä korostuu se, että tämän takia olisi aina tärkeää varmistaa, että sähköurakoitsijalta löytyy tukesin rekisteristä oikeudet tehdä sähköurakointia. Tässä tapauksessa myöskään tekijää ei voida enää velvoittaa vastaamaan teoistaan.
Nyt on ilmeisesti tilanne, että määräysten mukainen käyttöönottotarkastus ja työmaan aikainen valvonta on jäänyt tekemättä. Ja on myös iso riski, että kaikki sähkötyöt eivät ole vaatimusten mukaisesti ja asiaan kuuluvalla tavalla tehty. Tässä tapauksessa tilanne saattaa johtaa siihen, että sähkötyöt joudutaan tekemään jopa uudelleen. Koska tarkastuksen tekijän pitää voida varmistua, että sähköasennukset on toteutettu standardin mukaisesti. Tarkastuksen tekijä on vastuussa tarkastamiensa sähkötöiden vaatimuksenmukaisuudesta. Tämähän ei toteudu, jos hän ei pääse näkemään kokonaisuutta myös piilossa olevien osa-alueiden osalta.
Toki tilanne selviää vasta paikan päällä, minkälaisesta kokonaisuudesta on kyse.
Kuka sitten lystin maksaa, niin tässä tapauksessa kehottaisin olemaan yhteydessä kuluttajariitalautakuntaan. Viime kädessä päätöksen tekee tietysti tuomioistuin.
Terveisin
Sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Minulla on sähköurut, joissa on maadoittamaton pistoke. Kaikki kotini pistorasiat ovat kuitenkin maadoitettuja, joten urkujen pistoke ei sovi niihin. Mitä minä tai sähkömies voisi asialle tehdä, jotta voisin soittaa urkuja?
Sähkömies vastaa:
Hei,
Joskus sähkölaitteen vanhan maadoittamattoman pistotulpan tilalle on mahdollista vaihtaa uuden mallinen Europistotulppa. Pistotulpan voi vaihtaa maallikkokin. Sen vaihtomahdollisuuden voi toki tarkistuttaa sähköalan ammattilaisella tai tilata vaihtotyön ammattilaiselta.
Terveisin sähkömies Fixeliltä
Kysymys sähkömiehelle:
Hei!
Onko syytä olla huolissaan, kun aina kun keittiön työpöytävalaisimen (pistorasialla varustettu) sammuttaa, niin olohuoneessa televisio menee hetkeksi pimeäksi?
Voiko valaisimesta saada sähköiskun?
Miehen mukaan ei ole vaaraa, mutta minua vähän hirvittää.
Sähkömies vastaa:
Hei,
Kuulostaa kyllä siltä, että nyt ei kaikki ole ihan kunnossa. Tuon kertomuksen perusteella ei pysty tekemään tarkempaa vikadiagnoosia, mutta viallisia sähkölaitteita tai sähköasennuksia ei saa käyttää. Pahimmillaan voi olla mahdollista saada sähköisku tai palovaara. Vika voi olla laitteissa tai mahdollisesti kiinteissä sähköasennuksissa.
Asutteko missä päin? Ovatko sähköasennukset miltä vuosikymmeneltä? Olisi aiheellista ammattilaisen toimesta tarkistaa mikä on vialla.
Terveisin sähkömies Fixeliltä
Eikö mittauskeskus olekaan sähköyhtiön vastuulla?
Katso Sähkömiehen vastaus videolta:
Millaisia sulakkeita on? Mikä on automaattisulake:
Katso Sähkömiehen vastaus videolta:
Mikä on vikavirtasuoja? Miten se toimii?
Katso Sähkömiehen vastaus videolta:
Miten suojaan sähköjärjestelmän ylijännitteiltä? Mikä ylijännitesuoja on?
Katso Sähkömiehen vastaus videolta:
Kuinka usein palovaroittimen paristot tulee uusia? Riittääkkö pelkkä paristojen vaihto?
Katso Sähkömiehen vastaus videolta:
Mistä tiedän, että sähkömies on luotettava?
Sähkömies vastaa:
Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, onko sähköasentajalla sähköurakointioikeuksia. Voit tarkistaa Tukesin rekisteristä, kenellä Suomessa on oikeus tehdä sähkötöitä. Lisäksi kannattaa varmistaa, onko sähköurakoitsijalla kokemusta vastaavista töistä esim. referenssejä.
Luotettava sähkömies käy arvioimassa kohteen, mikäli kohteeseen ei ole teetetty tarvekartoitusta, työsuunnitelmaa ja urakkarajausta. Luotettavalta toimijalta saat aina kirjallisen tarjouksen, jossa on eritelty kohteessa tehtävät työt tarvittavine työselosteineen.
Luotettava sähkömies toimii kuluttajansuojalain puitteissa ja noudattaa muutoinkin hyviä asennustapoja. Saneerauskohteissa usein kannattaa tehdä vähän enemmän, niin saa hyvän lopputuloksen.
Voiko vanhan talon sähköistyksille tehdä jotain?
Sähkömies vastaa:
Sähköistys voidaan uudistaa talon iästä riippumatta. Uudistamisen tarve tulee yleensä 25-35 vuoden jälkeen.
Sähköurakoitsija uusii johdotuksen tarpeen mukaiseksi, sähkökalusteet nykyaikaisiksi ja sähkökeskuksen tai -keskukset nykymääräysten mukaisiksi. Johdotukset uusitaan jo olemassa oleviin sähköputkiin mahdollisuuksien mukaan tai vaihtoehtoisesti pinta-asennuksena.
Voinko todella säästää sähkölaskuissa?
Sähkömies vastaa:
Sähköurakoitsija uusii remontin yhteydessä sähkölämmitteisen talon lämmittimet ja lämmityksen termostaatit sekä valaistusta.
Nykyaikaiset LED-valaisimet kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin vanhat hehkulamput tai loisteputki- ja halogeenivalaisimet.
Uudet sähkölämmittimet ja digitaaliset termostaatit ovat energiatehokkuudeltaan paljon parempia vanhoihin tasolämmittimiin ja mekaanisiin termostaatteihin verrattuna.
Vanhemmissa saneerauskohteissa sähkörasioista tulee usein vedontunnetta pakkasella. Tämä johtuu puutteellisista sähköputkien tiivistyksistä, jolloin talon korvausilma tulee pistorasioiden kautta. Tähän voidaan usein vaikuttaa sähkösaneerauksen yhteydessä.
Lisäksi saneerauskohteissa monet haluavat samalla aurinkopaneelit katolle, jolloin voidaan parhaiten huomioida kokonaisuus energian säästämiseksi.
Miten voin parantaa kotini turvallisuutta?
Sähkömies vastaa:
Kodin turvallisuutta voidaan parantaa sähköjen osalta huolehtimalla siitä, että sähkölaitteita käytetään siten kuin on tarkoitettu. Lisäksi on tärkeää huolehtia, että kiinteät sähköasennukset ovat kunnossa.
Uudemmissa kohteissa sähköasentaja tarkistaa, että sähkökalusteet eli pistorasiat, kytkimet ja valaisimet ovat ehjiä. Vanhemmissa kiinteistöissä esimerkiksi 1980-luvulla asennettuja sähköjä kannattaa tarkistaa laajemmin ja kokonaisvaltaisemmin johtuen sähköistyksen elinkaaresta. Useilla sähköistyksen osilla on suunniteltu laskennalliseksi käyttöiäksi 25-35 vuotta, minkä jälkeen riskit vahingoille kasvavat.
Sähköurakoitsijan työssä tämä näkyy siten, että usein vanhemmista kohteista löytyykin ongelmia ja “läheltä piti” -tilanteita sulaneine johtimineen/liittimineen. Tässäkin pätee “parempi ennemmin kuin myöhemmin”, eli sähköistys kannattaa uusia ajoissa vastaamaan nykyaikaa ja nykyisiä tarpeita.
Mitä hyötyä sähkösuunnit-telusta on?
Sähkömies vastaa:
Sähkösuunnitelma on aina sähköurakoitsijan työtä ja toteutusta helpottava osa-alue. Uudiskohteita ei yleensä toteuteta ilman suunnitelmaa, koska rakentaminen on luvanvaraista ja lupaehdoissa sähkösuunnitelma on yleensä edellytys rakennusluvalle.
Saneerauskohteissa jo olemassa oleva suunnitelma/sähköpiirustus helpottaa kohteen kartoitusta sekä sähköjen saneeraussuunnitelman tekoa. Toki kaikista kohteista sähkökuvia ei ole olemassa, ja silloin sähkösuunnitelma/piirustus kannattaa tehdä viimeistään sähköjen saneerauksen yhteydessä. Ajan tasalla oleva sähköpiirustus helpottaa kiinteistön ylläpitoa ja huoltoa sekä asunnon myyntiä.
Paljonko sähköasennustyö maksaa?
Sähkömies vastaa:
Sähköasennuksille on aina määriteltävä hinta. Sähköasennukset eivät perinteisesti ole halvimpia töitä. Alalla villinä käytäntönä on ollut, että sähköurakoitsijat ovat määritelleet tuntihinnan, ja tavarat on hinnoiteltu menekin mukaisesti tietyllä katteella. Tämä on usein aiheuttanut kuluttajalle päänvaivaa sen suhteen, paljonko remontille tulee loppuhintaa.
Kuluttajansuojalaki määrittää, että kuluttajalle on ensisijaisesti annettava kokonaishinta veroineen. Mikäli kyseessä on laajempi kokonaisuus, kannattaa aina vaatia kokonaishintaa urakkarajauksen ja työselosteen kanssa, muutoin loppulasku saattaa yllättää.
Mikäli kiinteistöllä on ikää yli 30 vuotta, suosittelen valitsemaan sähköurakoitsijan, joka pystyy toteuttamaan tarvekartoituksen ja tekemään sen pohjalta asiallisen saneeraussuunnitelman ja antamaan kokonaisurakan urakkarajauksen ja työtapaselosteen kanssa.
Kannattaako sähkömuka-vuuteen panostaa?
Sähkömies vastaa:
Usein sähkömukavuuteen panostaminen on panostamista myös turvallisuuteen.
Uudistamalla sähköistys nykyaikaiseksi tehdään myös hyppy turvallisuuden suhteen. Uudistettujen sähköjen pitää noudattaa nykyisiä sähköturvallisuusvaatimuksia, jotka ovat huomattavasti tiukempia kuin menneinä vuosikymmeninä.
Olenko vastuussa taloni huonosta sähköistyksestä, jos myyn sen?
Sähkömies vastaa:
Määräysten mukaan kiinteistön omistaja vastaa kiinteistön sähköjen turvallisuudesta ja sähköasentaja vastaa asennusten määräystenmukaisuudesta ja toteutuksesta.
Asunnon myyntiin liittyy monenlaisia vastuita ja ennakkotapauksia. Hankala tilanne tulee, mikäli talon myyjä on tiennyt sähköissä olevan jotain riskejä/ongelmia eikä ole näistä ostajalle maininnut. Talon ostaja voi myöhemmin hakea niistä korvauksia jopa oikeusteitse.
Suosittelen mieluummin pelaamaan varman päälle ja laittamaan ajoissa sähköt kuntoon, niin ei tarvitse pelätä vahinkoja eikä myöhempiä korvausvaatimuksia.
Myyn taloani. Tuoko sähköistyksen kuntotarkastus kodilleni lisäarvoa?
Sähkömies vastaa:
Sähköurakoitsijan tekemä tarkastus itsessään ei tuo lisäarvoa asunnon myyntiin, jos tarkastuksessa ilmenneitä ongelmia ei korjata.
Jos tarkastuksessa löytyy ongelmia ja todetaan sähköistyksen olevan jo iältään riskitekijä, saattaa tarkastus vaikuttaa jopa alentavasti asunnon arvoon.
Suosittelisin silloin laittamaan sähköistyksen kuntoon ennen myyntiä tai vaihtoehtoisesti antamaan ostajalle todellisen tiedon sähköjen kunnosta. Sähköjen uusiminen tuo useimmiten lisäarvoa asuntoa myydessä.
Haluaisin olla ekologisempi.
Mitä minun kannattaa tehdä?
Sähkömies vastaa:
Mikäli asut yli 30 vuotta vanhassa omakotitalossa, niin kannattaa pyytää asiantuntijamme paikalle tekemään ns. tarvekartoitus, johon voi liittyä sähköjen turvallisuustarkastus sekä sähkön käytön/tuoton arviointi. Sähköä voidaan tuottaa esimerkiksi aurinkovoimalan avulla.
Kotini on jatkojohtoja pullollaan.
Mitä voisin tehdä?
Sähkömies vastaa:
Sähkösaneerauksen yhteydessä sähköasentaja voi lisätä pistorasioiden määrää niin, ettei jatkojohdoille ole enää tarvetta. Pistorasioita on vanhoissa omakotitaloissa yleensä liian vähän, sillä nykyään sähkölaitteita on enemmän kuin vaikkapa 30 vuotta sitten.
Jatkojohtoja ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön, ja niiden käyttö voi aiheuttaa ylikuormitusta sähköjärjestelmälle.
Kotini valaistus ja katkaisimet ovat rumia ja pilaavat sisustuksen. Mikä avuksi?
Sähkömies vastaa:
Tyypillisesti vanhemmissa omakotitaloissa sähkökalusteet ovat iän myötä kellastuneet ja kuluneet, eikä aikakauden tyylikään välttämättä miellytä silmää.
Vanhemmissa kiinteistöissä on usein tarvetta kokonaisvaltaiselle sähköjen saneeraukselle nykypäivän tarpeiden ja vaatimusten mukaiseksi. Sähkösaneerauksen yhteydessä valaistus ja sähkökalusteet, kytkimet mukaan lukien, voidaan valita nykypäivän tyylin ja sisustuksen mukaisesti.
Sulakkeet palavat jatkuvasti.
Onko se vaarallista?
Sähkömies vastaa:
Sulakkeiden jatkuva palaminen kertoo useimmiten akuutista ongelmasta sähköjärjestelmässä. Sulakkeen palamisen aiheuttaa oikosulku tai ylikuormitus tietyllä sulakeryhmällä tai sulakkeella. Jos palaneen tilalle vaihdettu sulakekin palaa pian, on syytä pyytää ammattilainen paikalle selvittämään syy.
Lisätietoa sulakkeista löydät artikkelistamme täältä.Onko totta, että lain mukaan sähkötöitä saa tehdä vain alan ammattilainen?
Sähkömies vastaa:
Tavallinen sähkönkäyttäjä saa säädösten mukaan tehdä vain erikseen määriteltyjä pieniä käyttötoimenpiteitä ja sähkötöitä.
Itse tehtäviä sähkötöitä ovat esim. tulppasulakkeen vaihto, valaisimen polttimon vaihto, vikavirtasuojan toiminnan testaus ja valaisinpistotulpan asennus. Muut työt saa tehdä vain sähköalan ammattilainen eli sähköasentaja
Milloin sähköjärjestelmä tulee uusia?
Sähkömies vastaa:
Sähköjärjestelmän eri osa-alueille on määritelty tekniset elinkaaret sähkötietokortistossa. Elinkaaret vaihtelevat sähköjärjestelmän osa-alueesta riippuen 20-40 vuoden välillä.
Pelkkää elinkaarta ei kuitenkaan ole syytä tuijottaa, vaan on hyvä tehdä tietyin välein sähköjärjestelmälle turvallisuustarkastus, jossa sähköurakoitsija tekee selvityksen sähköjärjestelmän nykykunnosta ja antaa korjausehdotuksen havaituista puutteista.