050 550 1199
 (ark. klo 8-17)

28/10/2021

Pistorasiat ja niiden turvallinen käyttö

Esittelemme tässä jutussa kodin tyypillisimmät pistorasiat, ja niiden käyttöä. 

  • 0-luokan maadoittamaton pistorasia
  • Suojamaadoitettu pistorasia
  • Europistorasia (maadoittamaton)

Pistorasiat ja siihen sopiva pistotulppa

Kodin pistorasiasta voi päätellä, minkälaista sähkölaitetta siinä voi käyttää. Sähkölaitteen pistotulpan eli pistokkeen saa liittää vain sellaiseen pistorasiaan, mihin se sopii ilman pistokkeen rakenteen muuttamista. Pistokkeen vuoleminen pistorasiaan sopivaksi voi olla jopa hengenvaarallista hommaa. 

Vuoden 1997 jälkeen uudisrakennuksiin ei ole enää asennettu 0-luokan maadoittamattomia pistorasioita. Uudet pistorasiat ovat turvapistorasioita. Niissä on lapsisuojattu rakenne, joka estää lapsia työntämään tikkuja tai muita esineitä pistorasian reikään. Mikäli turvasulut puuttuvat, pistorasioihin on saatavilla muovisia pistokesuojia. Europistorasioihin voi liittää litteällä europistotulpalla varustetun sähkölaitteen. Yhdessä europistorasiassa on kolme pistokepaikkaa.

”Sähkölaitteen voi liittää sellaiseen pistorasiaan, johon laitteen pistotulppa sen rakennetta muuttamatta sopii.” - Tukes

Sähkölaitteet on jaettu neljään suojausluokkaan

Sähkölaitteet on jaettu neljään suojausluokkaan sen mukaan, miten laitteen käyttäjä on suojattu vikatilanteessa laitteen aiheuttamalta vaaralta. Luokat ovat 0, I, II ja III. 

  • Luokka 0 – Sähkölaitteet, joissa 0-luokan pistotulppa
  • Luokka I – Sähkölaitteet, joissa suojamaadoitettu pistotulppa
  • Luokka II – Suojaeristetyt sähkölaitteet
  • Luokka III – Sähkölaitteet, joissa pienoisjännite esimerkiksi lasten sähkölelut

Luokka 0

0-luokan pistokkeella varustetussa sähkölaitteessa on peruseristys, jonka tehtävänä on suojata laitteen käyttäjää jännitteisiltä osilta. Tällaisia laitteita saa käyttää vain niissä huoneissa, joissa on 0-luokan pistorasiat.

Uusissa rakennuskohteissa ei asenneta enää 0-luokan pistorasioita. Uudet myytävät sähkölaitteet ovat suojamaadoitettuja tai suojaeristettyjä.

Peruseristetty sähkölaite - valaisin
Peruseristetty sähkölaite - valaisin

Luokka I

Sähkölaitteen, jossa on suojamaadoitettu pistoke, kosketukseen joutuvat metalliosat on kytketty maadoitukseen suojajohtimen kautta. Vikatilanteessa vikavirta kulkee tämän suojajohtimen kautta.

Vika voi olla esimerkiksi kuoren rikkoutuminen, jolloin laitteen kuoreen tulee jännite. Tällöin vikavirtakytkin laukeaa tai sulake palaa ja laite kytkeytyy irti sähköverkosta.

Suojamaadoitetulla pistokkeella varustetun laitteen voi kytkeä sekä suojamaadoitettuun että  0-luokan pistorasiaan.

Suojamaadoitettu sähkölaite - vedenkeitin
Suojamaadoitettu sähkölaite - vedenkeitin

Luokka II

Suojaeristetyissä sähkölaitteissa on peruseristyksen lisäksi suojaava lisäeristys. Lisäeristyksen tehtävänä on estää jännitteen pääsy laitteen kosketeltaviin osiin, mikäli peruseristys jostakin syystä murtuu.

Suojaeristetyn laitteen tunnistaa pistotulpasta tai laitteessa olevasta merkistä. Suojaeristetyn sähkölaitteen voi kytkeä sekä suojamaadoitettuun että  0-luokan pistorasiaan.

Suojaeristetty sähkölaite - imuri
Suojaeristetty sähkölaite - imuri
Luokan II laitteessa  on erityinen ”neliö neliössä” merkki

Luokan II laitteessa  on erityinen ”neliö neliössä” merkki

Luokka III

Pienoisjännitteisten sähkölaitteiden jännite on sen verran pieni, että sen jännitteisiä osia koskettaessa ei synny hengenvaaraa. Jännite on korkeintaan 120 V tasajännitettä tai 50 V vaihtojännitettä – tyypillisesti jännite on 24 V tai 12 V. 

Pienoisjännite tuotetaan verkkovirrasta muuntajalla. Pienoisjännitteisiä sähkölaitteita ovat esimerkiksi koristevalot, leikkikalut ja erilaiset akkukäyttöiset laitteet.

Pienoisjännitteinen sähkölaite - kännykän laturi
Pienoisjännitteinen sähkölaite - kännykän laturi

Lähteet: TUKES ja STEK

Onko sinun kotisi pistorasiat turvallisia käyttää - pyydä meidät arviokäynnille?